LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Akikinos Dozahn
Country: Liberia
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 13 December 2017
Pages: 278
PDF File Size: 12.35 Mb
ePub File Size: 15.15 Mb
ISBN: 438-7-69785-812-6
Downloads: 42197
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mekinos

Kemudian pada waktu panas pula, dengan suhu yang tinggi, menyebabkan batuan cepat kering dan kembali ke saiz asalnya. Ngarai atau kanyon atau gaung ialah jurang dalam di antara cenuram kerap diukir daripada pandang darat oleh sungai.

Mengkaji saling kaitan antara proses, faktor dan bentuk di atas permukaan bumi sama ada yg makro atau yg mikro. Pembangunan yg mementingkan kesejahteraan hidup yg berterusan utk semua generasi kini dan akan datang. Kewujudan delta mencerminkan proses luahan discaj enapan berlaku di muara sungai.

Proses yg beroperasi di permukaan bumi seperti luluhawa, hakisan, pengangkutan, pemendapan dan gerakan jisim. Pantai Fiord Terjadi apabila aras luat naik menenggelamkan lurah-lurah sungai glasier yang terletak di pinggir pantai.

Pergerakan air hujan yg berlaku secara menegak menerusi liang-liang pori tanah atau menerusi ruang-ruang udara yg ada di dlm tanah. Gempa Vulkanik Terjadi semasa letusan gunung berapi yg sangat kuat 5. Bergerak secara lurus, luluhasa dan berlaku pada musim kemarau. Cth lapisan tanah liat dan batuan syal.

Tsunami Ombak besar yg terhasil akibat gempa bumi dasar laut, letusan gunung berapi di dasar laut serta hempasan meteor di laut Bab 7: Terdiri drp timbunan kelodak, lumpur, lempung, tanah liat, pasir dan bahan- bahan ampaian.

Ini bermakna air laut telah melarutkan jumlah garam galian yang sangat tinggi. Batuan yg blh menyimpan air tetapi tdk membenarkan air yg disimpannya mengalir.

  DISSERTATIO DE ARTE COMBINATORIA PDF

Pasang surut terjadi akibat putaran bumi di atas paksinya. Memerlukan cukup haba utk memanaskan permukaan air yg membolehkan air tersejat. Ini menambah tekanan kepada dinding rekahan. Batuan ini akan terdedah kepada pelbagai proses luluhawa luluahwa lain. Wap air Indeks yg menerangkan keadaan kelembapan atmosfera.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Ruang nama Rencana Perbincangan. Contoh; air sungai — semakin byk isipadu air sungai semakin besar tenaga potensinya.

Cenuram terbentuk kerana stratum batu lebih keras yang tahan terhadap penghakisan dan luluhawa kekal terdedah di dinding lembah. Melibatkan kerja-kerja penghakisan dan penghausan yg berlaku pada tebing alur sungai. Ialah semua air yg terdpt di bwh permukaan bumi. Larutan ini kemudiannya naik ke permukaan melalui tindakan kapilari. Rabu, 18 Januari Kesannya jisim udara yg tenang blh disejukan dgn mudah fjzikal takat suhu embun 0o C membentuk embun dan kabus sinaran.

Hujan Batu Kerpasan dlm bentuk pepejal yg paling berat dan kasar. Tenaga kepanasan sesuatu jisim yg diukur dlm unit darjah celsius. Proses pengangkatan dan luluyawa blok-blok bumi apabila berlaku penambahan berat beban dan pengurangan berat beban di permukaan bumi.

Medium utama dalam ekosistem tasik adalah air. Kesan gegalur mudah dilihat ditebing-tebing cerun yg sudah dipotong. Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa? Pencemaran udara Didefinisikan sbg kehadiran satu atau lebih drpd bhn cemar spt gas, bhn berbau, habuk, zarah, debu, dan sbgnya di dlm atmosfera yg mana ia blh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya blh memberi kesan luluhawx sama ada kpd manusia, tumbuhan, binatang serta fiziial fizikal sesuatu kws.

Bermaksud kegiatan penerokaan atau pelupusan hutan secara meluas untuk tujuan pertanian ladang atau lembangunan petempatan baru. Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa fizikal? Apabila suhu tinggi tekanan udara menjadi rendah. Pada awalnya batuan berada dibawah permukaan tanah.

  EL HOMBRE DUPLICADO JOSE SARAMAGO PDF

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Secara Larutan Bagi pantai lulhhawa terdiri daripada batu kapur, ombak boleh menghakis batuannya melalui proses larutan. Berlaku hampir dgn permukaan bumi pada waktu malam akibat penyerapan bahangan bumi olh lapisan bawah atmosfera.

Keporosan Mrjk kpd peratus liang pori atau ruang yg wujud antara partikel tanih atau antara mineral batuan yg blh diresapi dan ditakungi olh air tanih.

Mengkaji saling kaitan antara unsur-unsur iklim dan cuaca seperti suhu, hujan, tekanan udara kelembapan udara, tiupan angin yg berlaku di ruang atmosfera. Proses Endogenik Proses yg berasal dari dlm kerak bumi seperti pergerakan tektonik, lipatan kerak bumi, gelinciran, gempa bumi, gunung berapi aktiviti igneus dan metamorfosisme batuan 3. Proses Luluhawa Proses pemecahan dan penguraian atau pereputan batuan dan berlaku secara in-situ setempat. Bertindak sbg konduit utk air di dlm tanih mengalir menuju ke sungai.

Ditakrifkan sebagai daya yang dikenakan oleh suatu jisim udara yg berada di atmosfera ke atas permukaan bumi di bawahnya dan lazimnya diukur menggunakan unit milibar mb.

Keadaan yg wujud apabila semakin tinggi muka bumi suhu sekitarnya juga akan meningkat. Angin akan bertiup dari kws tekanan tinggi ke kws tekanan rendah.

Satu proses pertukaran wap-wap air kpd cecair spt hujan atau pepejal spt salji. Bermaksud kws pertemuan antara air laut dgn daratan pantai yang merangkumi kws antara takat air pasang dan takat air surut.

Hakisan Melebar Melibatkan kerja-kerja penghakisan dan penghausan yg berlaku pada tebing alur sungai. Khamis, 25 Ogos Soalan dan Jawapan. Terbentuk akibat penyejukan udara di bawah takat beku yang menyebabkan wap air terpeluwap di luluhxwa.